Kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

Suomen kirjataiteen komitea

Suomen kirjataiteen komitean tavoitteena on kiinnittää huomio kirjoihin kirjataiteellisina kokonaisuuksina. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea pyrkii löytämään teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin lähtökohtana on graafinen kokonaissuunnittelu alkaen typografiasta ja päätyen valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaidon ohella komitea arvostaa tuoreita, uutta luovia ratkaisuja.

Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuosittain Vuoden kauneimpien kirjojen kokoelman. Yksi kirjoista palkitaan Kaunein kirja -arvonimellä. Omana ryhmänään valitaan vuoden onnistuneimmat kirjan kannet. Palkittujen kirjojen suunnittelijoille, kustantajille, kirjapainoille ja muille tuotantolaitoksille jaetaan kunniakirjat.

Suomen Messusäätiö on myöntänyt Suomen kirjataiteen komitealle vuosittaisen apurahan Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailun järjestämiseen. Komitea työskentelee yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa.

Komitean esiraati arvioi kilpailuun lähetetyt kirjat ja esittelee ne raadille, joka päättää kauneimpien kirjojen valikoimasta. Raatien työskentelyyn osallistuvat seuraavien kirja- ja graafisen alan järjestöjen ja laitosten edustajat:

Aalto-yliopisto - taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Bibliofiilien seura ry
Freelance-graafikot
Graafinen Teollisuus ry
Grafia ry
Kansalliskirjasto
Kirjansitojamestarien kilta
Kuvittajat ry
Lahden ammattikorkeakoulu - muotoilu- ja taideinstituutti
Mediaunioni MDU ry
Metropolia ammattikorkeakoulu - viestinnän koulutusohjelma
Suomen arvostelijain liitto ry
Suomen kirjastoseura ry
Suomen Messusäätiö
Suomen taidegraafikot ry

Kauneimmat kirjat -kokoelma on aina vuosittain näytteillä Suomessa mm. kirjastoissa ja kirjamessuilla sekä ulkomailla kansainvälisissä näyttelyissä ja kilpailuissa.

Suomessa vuoden kauneimmat kirjat on valittu yhtäjaksoisesti vuodesta 1947 lähtien.

Kauneimmat kirjat valitaan vuosittain yli 30 maassa.

/ YLÖSSuomen kirjataiteen komitea