Kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

MEDIATIEDOTE
julkaisuvapaa 24.3.2020 klo 12.00

Vuoden 2019 kauneimmat kirjat on valittu

Kaunein kirja 2019: Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä

Kauneimman kirjan arvonimen saa tänä vuonna oivaltava ja tinkimättömällä ammattitaidolla tehty Sakari Piipon Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä (Kustannusosakeyhtiö Kosmos). Kirjan ulkoasun on suunnitellut Anna-Mari Tenhunen.

Raati oli valinnasta yksimielinen. Voittajaksi valitussa kirjassa korostuu hyvän ja monialaisen työryhmän tärkeys. Mikään kirja ei synny yksittäisen kirjailijan, valokuvaajan, ulkoasusuunnittelijan, painajan tai sitojan yksilösuorituksena. Kirjan ulkoasu on yhtä sen sisällön kanssa. Kirja on kokonaisuus, jonka tekevät yhdessä eri alojen ammattilaiset. Kulttuurifilosofi Marshall McLuhanin sanoin: "Väline on viesti."

Kauneimmat kirjat 2019 -kokoelmaan valittiin yhteensä 29 kirjaa. Valikoimassa pyrittiin monipuolisuuteen sekä lajityyppien että suunnitteluratkaisujen osalta: klassisen kirjasuunnittelun ohella kokoelmassa on rajoja rikkovia, konventioista poikkeavia näkemyksiä ja toteutustapoja. Lisäksi Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin 9 onnistuneinta kantta.Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 204 kirjaa. Kilpailun sato oli tasoltaan ilahduttavan korkea. Monet kilpailuun lähetetyt kirjat olivat pieteetillä suunniteltuja esineitä, joiden materiaaleihin ja taktillisiin ominaisuuksiin oli kiinnitetty erityistä huomiota.

Kauneimmat kirjat 2019 osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Teokset ovat myös esillä Leipzigin kirjamessuilla vuosittain. Kilpailun järjestämistä tukevat Suomen Messusäätiö ja Otavan kirjasäätiö.

Kauneimmat kirjat 2019 -julkistamistilaisuus ja -näyttely

Kauneimmat kirjat 2019 -julkistamistilaisuus Kansalliskirjaston Kupolisalissa 17.3.2020 klo 12.00 on peruttu koronavirustilanteen takia. Kauneimmat kirjat 2019 -näyttely avataan Kansalliskirjaston Galleriassa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

Lisätietoja

Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja
Vesa Salmi
Puh. 050 467 9577
kauneimmatkirjat@gmail.com

Suomen kirjataiteen komitean sihteeri
Johanna Lipponen
Puh. 050 512 4784

Pressikuvat: (julkaisuvapaa 24.3.2020 klo 12.00):
www.kauneimmatkirjat.fi/pressikuvat
Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

/ YLÖSTiedotteet